Media Center

Langs het strand via de Great Beach Drive van Noosa naar Fraser Island

Met een 4x4-auto via de nieuwe Great Beach Drive van Noosa naar Fraser Island - het grootste zandeiland ter wereld 200 kilometer nonstop strandrijden

Toeristen kunnen in Australië via de Great Beach Drive vanaf de populaire Sunshine Coast naar Fraser Island rijden - het grootste zandeiland ter wereld. De route is bijzonder omdat er alleen maar langs het strand wordt gereden - en dat over een afstand van 200 kilometer. De Beach Drive tussen Noosa, Rainbow Beach en Fraser Island kan alleen een jeep aan en dat soms ook alleen maar bij eb. De Beach Drive is een avontuurlijk alternatief voor de Bruce Highway.

Enorme duinen, veel wildlife en de grootste zandformatie ter wereld
Het uitganspunt van de nieuwe route is Noosa North Shore in de buurt van het stadje Noosa. Daar begint het Great Sandy Nationalpark met de ongeveer 80 kilometer lange kuststrook tussen Noosa en Rainbow Beach. Het nationaal park is vooral bekent om de enorme, tot 200 meter hoge duinen en klippen van gekleurd zand. De Teewah Coloured Sands zijn voor de Aborigines zelfs heilige plaatsen. Nog steeds een supertip is de Carlo Sand Blow – een reusachtige zandformatie. De Carlo Sand Blow biedt een mooi uitzicht over de zee en het stadje Rainbow Beach. Veel mensen gaan met zonsondergang de zandformatie op.

Op de route ligt Double Island Point en de vuurtoren uit het jaar 1884. Het is een paradijs voor surfers vanwege de hoogste "right-hand surfing break" ter wereld. Maar Double Island Point is ook een mooie plek om te snorkelen en te duiken.

Een aanrader is om vanuit Rainbow Beach, Tin Can Bay te bezoeken dat ongeveer 40 kilometer ver weg ligt. Hier leven dolfijnen die 's morgens naar de baai komen en die de toeristen mogen voeren.

Op de weg van Noosa naar Rainbow Beach is het nooit druk. Gezelschap krijgen de toeristen alleen maar van kangoeroes, walvissen, schildpadden, zeekoeien, dingo's en zeldzame vogelsoorten.

11 kilometer ten noorden van Rainbow Beach ligt Inskip Point. Hiervandaan vertrekt de veerboot naar Fraser Island. De overtocht duurt een kwartier. De route gaat dan langs het strand via de 75-Mile-Beach verder. Op 's werelds grootste zandeiland groeit de vegetatie op zand. Er is een tropisch regenwoud met prehistorische varens en bomen die ouder zijn dan 1000 jaar. Hoogtepunt op het eiland dat de titel "wereldnatuurerfgoed" draagt, is Lake McKenzie, een zoetwatermeer met kristalhelder water en een wit zandstrand. Toeristen die de hele route vanaf Noosa tot aan de noordelijke punt van Fraser Island doen, rijden meer dan 200 kilometer nonstop over de "Beach Highway".

In Rainbow Beach, Tin Can Bay en op Fraser Island zijn verschillende accommodaties. Naast hotels en hostels zijn er ook campings.

De Great Beach Drive in huurauto of onder begeleiding van een gids
Terreinwagens worden verhuurd in Noosa, Rainbow Beach en Hervey Bay en kosten ongeveer €165,00 per dag. Ook beginnen en eindigen in deze stadjes de georganiseerde toeren over de Great Beach Drive.

Tips en trucs van het strandrijden
Voor de Great Beach Drive heb je een ontheffing nodig. Deze is online verkrijgbaar bij het Department of National Parks via www.nprsr.qld.gov.au/recreation-areas/vehicle_access_permit_fees.html.

Om goed over zand te kunnen rijden dient de bandenspanning te worden verlaagd. Daardoor verandert de wegligging van de auto - scherpe bochten, abrupt remmen en hoge snelheden dienen te worden vermeden. Op verhard wegdek dient de bandenspanning te worden verhoogd. In de auto horen een schop en een sleepkabel voor het geval dat de auto in het zand blijft steken. Over het algemeen gelden op de Great Beach Drive de normale verkeersregels. De maximumsnelheid is 80 km/h.

Meer informatie over de Great Beach Drive, de getijden en de actuele toestand van de weg: www.australiasnaturecoast.com/the-great-beach-drive-sunshine-coast-to-fraser-coast.html.

Noosa ligt 140 kilometer ten noorden van Brisbane, de hoofdstad van Queensland en aan Australia’s Nature Coast – hierbij behoren de Sunshine Coast, de Fraser Coast, Fraser Island en het Lady Elliot Island, het meest zuidelijke eiland aan het Great Barrier Reef.

De Great Beach Drive op YouTube:
www.youtube.com/watch?v=1MtQTe17w2g 

 

Voor journalisten:

Foto's worden op aanvraag toegestuurd. Download van diverse foto's, meer informatie, fact sheets, story ideas en podcasts via http://globalspot.eu/de/nederlands

Queensland op YouTube: www.youtube.com/queensland 

Queensland op Facebook: http://Facebook.com/VisitQueensland